Dörrar
Fönster
Fasta partier
Tillbehör Tillbehör
Referenser
Logga in Logga in
Kontakta oss

Här är allt du behöver veta om energiglas

 

Drömmer du om fönster och dörrar i glas som är både miljövänliga och energieffektiva? Eller vill du ha en inglasad balkong eller altan där du kan vistas oavsett regn eller rusk? Då vill du antagligen även se till att dina valda inglasade partier bidrar till ett bra inomhusklimat och har ett lågt energiförbruk överlag. På din beställning hos oss kan du antingen välja härdat glas eller härdat energiglas. Det kan vara svårt att veta vad energiglas är för något och hur det kan energieffektivisera din bostad. Här lyfter vi fram några av energiglasets positiva egenskaper samt berättar varför just energiglas passar väl till uterum eller inglasade altaner/balkonger. 

Vad är energiglas?

Energiglas är ett glas som har en särskild beläggning, ofta i form av ett tunnare oxidskikt. Det här oxidskiktet gör att solens kortvågiga strålning släpps in medan glasytan reflekterar den långvågiga värmestrålningen i rummet, vilket innebär att ungefär 50% mer värme stannar i rummet. Detta innebär att värmen i hemmet inte slinker ut lika enkelt genom glaset samtidigt som solens strålar skapar en behaglig temperatur och vackert ljusinsläpp. 

Varför välja energiglas?

Vanliga glasrutor är inte alltid konstruerade för att spara energi. Med vanligt glas kan mycket av rumsvärmen i hemmet läcka ut genom fönstren vilket gör att rummet känns dragigt och kallt. Energiglas leder till ökad trivsel genom att rumsvärmen inte försvinner ut lika snabbt tack vare oxidskiktet i glaset.

Det finns ett flertal fördelar med att använda energiglas


  • Uppvärmningskostnaden blir lägre

  • Glaset är energieffektivt

  • Ett miljövänligt alternativ då hemmet inte förbrukar lika mycket energi

  • Skapar ett behagligt inomhusklimat där du kan förodla/förså dina växter

  • Kallraset vid fönster minimeras eller försvinner

  • Motverkar att is bildas när du slår av värmen

  • Motverkar frostbildning, imma och kondens


Viktigt att veta om energiglas

Det finns några viktiga aspekter att ha i åtanke när du väljer energiglas till hemmet. 

Montering av energiglas 

Det är exempelvis mycket viktigt att montera glasrutan med energiglas åt rätt håll. Monteras glaset åt fel håll så kommer beläggningen inte göra sitt jobb. Då kommer isbildning och kondens uppstå på utsidan.

Isolering med energiglas

Energiglas för just uterum fungerar mycket bra under årets varma månader då de ser till att inomhusklimatet är trivsamt. Energiglaset ska dock inte förväxlas med ett isolerglas. Isolerglas krävs om det inglasade rummet är tänkt att fungera som ett till rum eller en del av huset.

 

Vi på Aluline ser fram emot att få hjälpa dig ytterligare med ditt projekt. Hos oss kan du enkelt måttanpassa och beställa öppningsbara dörrar, fönster och fasta glaspartier med härdat energiglas. Vi finns med dig från planering till färdigt resultat och tillsammans ser vi till att dina önskemål uppfylls. Vid eventuella frågor är du varmt välkommen att kontakta oss. 

 




Till toppen