Dörrar
Fönster
Fasta partier
Tillbehör Tillbehör
Referenser
Logga in Logga in
Kontakta oss

Vackert inglasat uterum

Steg för steg - så planerar du ditt uterum efter dina behov 

Drömmer du om ett soligt rum som både växter och människor kan trivas i? Då kanske det är dags att förgylla ditt hem med ett uterum. Nedan har vi samlat tipsen som hjälper dig planera det nya uterummet, från golv till tak. Vi vet att det kan kännas krångligt och svårt att komma igång med bygget, men så behöver det inte vara! Det gäller bara att veta vart du ska börja. Följ vår guide nedan som hjälper dig att skapa det perfekta uterummet utefter just dina behov. Guiden nedan är till för att inspirera och förenkla byggprocessen men vi ser gärna att du kontaktar oss så att vi kan hjälpa dig att hitta bästa alternativ för ditt bygge.

Steg 1: Fundera på vilket slags uterum du vill bygga 

Innan du kommer igång med det övriga planerandet finns det ett gäng viktiga frågor du bör tänka igenom. Först och främst gäller det att fundera på vilket utrymme du har att bygga ut på. Tänk lite på vad du ska använda uterummet till, ska det vara en extra matsal där vänner och familj får plats, eller ska rummet användas som en slags vinterträdgård för växter? Möjligheterna är oändliga. Efter att du kommit på vad uterummet ska användas till kan du enklare börja tänka på rummets eventuella storlek och vilket material du ska använda.

Steg 2: Kolla byggregler och gör en bygganmälan 

Innan du börjar anlita olika byggföretag eller beställa byggdelar är det viktigt att se över vilka byggregler som gäller i din kommun. Du måste alltid göra en bygganmälan när du bygger uterum, dock är det inte alltid ett krav att du måste ansöka om bygglov. Det kan vara olika beroende på vart man bor och hur man vill bygga uterummet. Undersök därför om du behöver ansöka om bygglov för att bygga uterummet, innan du sätter igång. Här kan du läsa mer om bygglov och regler när du glasar in altanen eller bygger till ett uterum.

Steg 3: Identifiera uterummets praktiska detaljer 

När du tänkt ut vad du ska använda uterummet till behöver du fundera på vilket slags glas du ska ha i uterummet. Ska rummet vara en del av sommarstugan? Eller ska du bygga till ett rum på huset hemma? Fundera på vilket tak du ska ha till uterummet och om det ska vara i något särskilt material. Ska alla väggar i rummet vara av glas eller vill du inkorporera fönstren i ett fast väggparti? I det här steget bör du även försöka hitta ett golv som passar i uterummet. Vill du vistas i uterummet under årets kallare månader kan det vara ett bra tips att investera i ett värmegolv. Ett annat användbart tips är att skissa på olika utformningar tills du hittat en lösning som känns rätt för dig. 

Tänk lite på vilken isolering uterummet behöver. Det kan vara bra att undersöka vilket sorts glas du ska ha till fönstren. Hos oss kan du välja att få fönster i härdat glas, härdat energiglas eller härdat tonat glas. Alla våra glas är säkerhetsklassade, men de kommer med olika funktioner. Energiglas är exempelvis glas med en särskild beläggning som behåller värmen lite bättre samtidigt som det motverkar kondensbildning under kallare dagar. Tänk noga på glaspartiernas utformning. Vill du exempelvis ha dörrar med eller utan mittband? Här kan du läsa fler vanliga frågor och svar om inglasning.

Steg 4: Beställ delar till uterum

I det här steget kan du välja vilka dörrar och fönster som passar din vision på uterummet. Hos Aluline hittar du måttanpassade skjutfönster och skjutdörrar samt fasta glaspartier till ditt projekt. Vare sig du vill ha två eller sex skjutfönster har vi alternativ som passar dig. När du hittar de dörrar, fönster eller fasta partier du vill ha kan du enkelt ange dina önskade mått på bredd och höjd samt vilket öppningshåll dörrarna ska ha. I din beställning kan du även ange vilket typ av glas och vilken färg profilerna ska ha. Du behöver inte välja klassiskt vitt- hos oss kan vi lackera profilerna i en rad olika ral-färger. Detta medför flera spännande designval till bygget. När delarna är beställda kommer de inom 5-7 veckor beroende på beställningens storlek. Här kan du få mer information om hur du gör en beställning hos oss.

Steg 5: Montering av fönster 

Sista steget handlar om monteringen. Aluline tillhandahåller delarna till uterummet samt kan hjälpa till med montering i Mälardalen. Bor du på annan ort eller är du osäker gällande montering? Kontakta oss först så tar vi reda på hur vi kan hjälpa dig. Väljer du att montera våra glaspartier själv har vi en ordentlig guide som hjälper dig att komma underfund med allt. 

Vi på Aluline önskar dig all lycka med ditt projekt och hoppas att du kan bygga ett uterum som känns rätt för just dig. Gör du en gedigen och genomtänkt planering innan du börjar bygga garanterar vi dig ett uterum som inte bara kommer att skänka mycket glädje, utan även hålla över tid. 

Vid eventuella frågor är du varmt välkommen att kontakta oss.
Till toppen